20190713_115800
20240526_114357
logees leuk

Logeeropvang

‘De Boerderijn’ biedt logeeropvang aan jongens vanaf 12 jaar met een verstandelijke beperking, lichamelijke beperking, autistische beperking en/of ADHD. 
Het logeerweekend is specifiek gericht op jongens, omdat we ons programma en de begeleiding hebben afgestemd op hun specifieke behoeften en interesses, zodat we een veilige en passende omgeving kunnen bieden die optimaal aansluit bij hun ontwikkeling. De zorgboerderij is het hulpmiddel om er een fijn weekend van te maken. Wij hebben veel mogelijkheden voor activiteiten rondom de zorgboerderij en zijn daarom voornamelijk op de boerderij zelf. Ook zijn we veel buiten zodat iedereen ’s avonds gezond moe is en heerlijk kan slapen. Zo zullen de logees tablets en games niet missen, deze blijven dan ook thuis. Wij streven naar een groep die bij elkaar past, elkaar aanvult en van elkaar kan leren. Dit kan betekenen dat verschillende leeftijden en doelgroepen samen logeren. 

Visie

Onze kleinschalige logeerweekenden bieden een veilige en vertrouwde omgeving waar 7 logees met een zorgvraag kunnen ontspannen en genieten van de natuur op onze zorgboerderij. We combineren persoonlijke aandacht met zinvolle leuke activiteiten zoals dierenverzorging en buitenwerk, wat bijdraagt aan structuur, zelfvertrouwen en plezier. Het doel is om een waardevol logeerweekend te bieden, waarin de logees zich thuis voelen, sociale contacten opbouwen en nieuwe vaardigheden kunnen ontdekken. De logeerweekenden helpen de logee ook om zich voor te bereiden op een toekomstige overgang naar een beschermde woonvorm,  zonder de directe aanwezigheid van ouders. Tegelijkertijd bieden we ouders en mantelzorgers een moment van rust, in de wetenschap dat hun dierbaren in goede handen zijn. De zorg die wij verlenen valt onder respijtzorg. 

Intake en proefperiode

Bij de kennismaking wordt er met de logee en vertegenwoordigers een rondleiding gegeven op de zorgboerderij en kan de sfeer worden geproefd. Daarna kan er een intake plaatsvinden. Bij de intake wordt er uitgebreid besproken met de logee en vertegenwoordiger wat de wensen en mogelijkheden zijn en worden deze ook opgeschreven. Nadat we de benodigde informatie hebben gekregen kunnen we een afspraak maken om te komen proef logeren. Na een proefperiode van minimaal 4 keer logeren wordt er gekeken of wij bij elkaar passen, en of de logé in de groep past. De groep bestaat uit maximaal 7 logees. Daarnaast kan er overdag een 8e persoon zijn die komt voor dagbesteding. De is een mooie gelegenheid voor iemand om alvast kennis te maken en zich geleidelijk aan thuis te voelen op de zorgboerderij, zodat de overstap naar een volledig weekend logeren makkelijk gezet kan worden.

Veilige huiselijke opvang met vaste begeleiders

We bieden een veilige, huiselijke omgeving waar iedereen zichzelf kan zijn en zich welkom en geborgen voelt. In het logeerweekend richten we ons op de sociale ontwikkeling en de onderlinge omgang, waarbij dit een belangrijk doel is. Naast spelen vinden we het ook van belang dat de logees spelenderwijs leren over dieren, de tuin en het leven op de boerderij, terwijl ze normen en waarden meekrijgen. Er is altijd een vaste begeleider aanwezig (Geert of Corlene), ondersteunt door extra begeleiders die een vaste dag werkzaam zijn.

Uitgangspunten van logeeropvang

  • Logees mogen lekker spelen en worden gestimuleerd om samen te spelen/helpen
  • Logees worden bij de boerderij betrokken en mogen meehelpen
  • Logees helpen met koken en de afwas
  • Logees zijn veel buiten en bewegen veel
  • Logees bepalen met elkaar en de begeleiding hoe het weekend eruit gaat zien
  • Logees laten tablets en mobiele telefoons thuis

Meerwaarde

Logeren op een zorgboerderij biedt diverse meerwaarde, zoals:
  • Natuurlijke omgeving: De landelijke en groene omgeving van een zorgboerderij biedt rust en ontspanning. Dit kan stress verminderen en bijdragen aan een gevoel van welzijn.
  • Zinvolle dagbesteding: Logees krijgen de kans om deel te nemen aan dagelijkse activiteiten zoals dieren verzorgen, tuinieren en klusjes op de boerderij. Dit geeft structuur, verantwoordelijkheid en een gevoel van voldoening.
  • Sociale ontwikkeling: Door samen te werken en deel te nemen aan groepsactiviteiten leren logees belangrijke sociale vaardigheden, zoals samenwerken, communiceren en omgaan met anderen.
  • Leerervaringen: Spelenderwijs leren over de natuur, dieren en het boerenleven draagt bij aan kennis en praktische vaardigheden die in het dagelijks leven van pas kunnen komen.
  • Stimuleren van zelfstandigheid: Het verblijf op de zorgboerderij bereidt logees voor op een zelfstandiger leven, door hen te helpen bij het ontwikkelen van zelfvertrouwen, zelfredzaamheid en persoonlijke groei.
  • Respijtzorg voor ouders/mantelzorgers: Ouders en mantelzorgers krijgen een moment van ontlasting, de logees bevinden zich in een kleinschalige, veilige en stimulerende omgeving.
  • Veilige en vertrouwde begeleiding: Door de vaste begeleiders en de persoonlijke aandacht voelen logees zich snel thuis en gesteund, wat een positieve invloed heeft op hun welzijn en ontwikkeling.

Logeren op een zorgboerderij biedt dus een unieke combinatie van zorg, educatie en plezier, gericht op het versterken van de logees op meerdere vlakken.

Meer informatie over de logeeropvang?

Wil je meer informatie over de logeeropvang bij zorgboerderij ‘De Boerderijn’ Schroom dan niet om contact met ons op te nemen. Dan spreken we de mogelijkheden met je door. Logees die onder de WLZ (wet langdurige zorg) vallen, passen het beste in onze groep. Wij werken alleen met de financiering PGB (persoonsgebonden budget).